Pop Taajuus

Popmusiikki Suomessa

Rockmusiikki ennen ja nyt

Rockmusiikki tyylisuuntana juontaa juurensa aina 1950-luvulle saakka. Sen pohja on tietysti rakentunut jo tätä edeltävinä vuosikymmeninä, mutta musiikki oli tuolloin vielä enemmän rhythm and blues -painotteista. 50-luvun taitteessa lavoille alkoi nousemaan artisteja, jotka veivät suuntaa enemmän rock ‘n rollin pariin.

Musiikilliset legendat

Yksi tämän aikakauden merkittävimmistä artisteista oli Elvis Presley, edelleen tänä päivänäkin legendana elävä nuori rokkari. Elvis kuvasti aikoinaan kaikkea sitä, mitä tämä uusi tyylisuunta toi mukanaan. Rock ravisteli ihmisiä, oli vapaa ennakkoluuloista ja kulki hieman normaalista totutun yhteiskunnan laitoja pitkin. Elviksen tv-esiintymiset toivat tämän kaiken kansan olohuoneisiin ja sinetöivät hänet ikuisesti musiikin historiaan. Näistä ajoista rock on kokenut melkoisesti mullistuksia ja muodonmuutoksia.

Musiikki muuttuu maailman mukana

60-luvulle siirtyessä rock ‘n roll alkoi saada suoraviivaisempia ja iskevämpiä sävyjä. Tässä tekivät pioneerityötä erityisesti brittiläiset rockin ja rock ‘n rollin välimaastossa taiteilleet ryhmät, kuten The Beatles. Seuraavina vuosina alettiin arvostaa aina vain enemmän yksittäisten soittajien taituruutta, mistä on jäänyt loistavana esimerkkinä historiaan muun muassa Jimi Hendrix. Kitaravirtuoosin voidaan katsoa innoittaneen muun muassa progressiivisen rockin ja metallimusiikin kehittymiseen.Samoihin aikoihin rock alkoi saada myös syvällisempää sisältöä teksteihinsä. Kappaleet alkoivat välittää sanomia ja teksteille annettiin suurempi painoarvo. Koko rock konseptina alkoi kehittyä kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Musiikkisuuntauksen alla oli selkäesti erotettavissa lukuisia eri tyylilajeja, ja nämä tyylilajit kuuluivat olennaisena osana koko kuuntelijansa olemukseen, erityisesti vaihtoehtorockissa.

Sävelet muuttuvat raskaammiksi

70-luvun artisteista esimerkiksi Black Sabbath on ollut määräämässä rockin suunnan kehittymistä aina vain tummempaan suuntaan. Bändin legendaarisena nokkamiehenä muistetaan Ozzy Osborne, jonka nimen tuntevat vielä tämän päivän nuoretkin. Todellisen rokkarin sielun omaava Osborne on saanut jopa oman kolikkopelin. Saat lisätietoja napsauttamalla tätä. Hänen ja muiden 70-luvun raskaan rockin bändien viitoittamana 80-luvun puolella rock jatkoi mustalla linjalla.Koitti aika sellaisille bändeille kuin Metallica, Iron Maiden ja WASP. Metallimusiikki oli nyt se nuorten tapa kapinoida ja huutaa yhteiskuntaa vastaan. 90-luvulla tähän alkoi sekoittumaan aggressiivista punkia, grungea ja tietynlaista maailmanparantamista. Rockin ja popin rajat alkoivat hälvenemään, ja sen ansiosta – tai siitä johtuen – rock muuttuikin pikkuhiljaa valtavirran musiikiksi.

posted by Ms. Jacinthe Ryan in Musiikkia and have Comments Off on Rockmusiikki ennen ja nyt